Viersterrenrecensie voor Piv Huvluv

Karel Michiels in De Standaard, maandag 9 oktober 2017

Piv Huvluv is een naturist, ook thuis

Gigi l’Amoroso, het hellend vlak van Ronquières, Jonathan Livingstone Seagull: als die namen u niets zeggen, zal u wellicht net iets minder plezier beleven aan de nieuwe voorstelling van Piv Huvluv. Maar dan nog valt er genoeg te lachen, te zien en te horen om u ruim honderd minuten te entertainen.

De rubrieken in deze krant zijn populair in comedyland. Xander de Rycke is met zijn tv-conference schatplichtig aan De postenpakker en Piv Huvluv (Jan Cattrysse) citeert ongegeneerd uit de vragen van Hit-and-run (DS Weekblad). Een warme jeugdherinnering? Dalida, de zangeres die hij tot vandaag in zijn hart draagt. Hoogste lichamelijk genot? Naturisme, ook thuis. Favoriete boek? Even een flipchart erbij gehaald om soorten boeken te onderscheiden.

Naast zijn gebruikelijke platenspeler, met echte 45-toerenplaatjes, heeft Piv Huvluv dit keer een mulitfunctionele constructie meegebracht die hem toelaat om de actie te verplaatsen en beeldmateriaal uit te vergroten. Er wordt met licht en geluid gespeeld. Regisseur Joost Lapeire geeft het werk van Piv Huvluv na al die tijd een mooie update, niet alleen vormelijk maar ook inhoudelijk, met een terugkerende, bitterzoete raamvertelling.

In de jaren 90 kon je als Vlaamse comedian nog je eigen nich uitkappen. Er waren geen regels of rolmodellen. Piv Huvluv is zijn unieke stijl altijd trouw gebleven. Zijn personage maakt vaak een naïeve, soms zelfs kinderlijke indruk. Harde en gore grappen zijn hem vreemd. Maar je voelt dat de comedian in alle opzichten heel dicht bij zichzelf staat, een warme openhartige man die nog altijd euforisch kan worden als hij op de rommelmarkt een plaatje uit zijn jeugd vindt of in de lift naar de Vrije Brugse Radio Omroep luistert. En toch gaat Piv ook de grote thema’s niet uit de weg: de hoge zelfmoordcijfers in West-Vlaanderen, verantwoord scheiden, het vrouwbeeld in onze maatschappij. De inventieve callbacks (verwijzingen naar eerdere grappen) vormen het ideale cement voor deze gevarieerde, verrassende en vooral onweerstaanbaar grappige show.

Zijn er nog vragen? - Piv Huvluv - ✦✦✦✦✧
Gezien op 8 oktober in CC De Muze, Heusden-Zolder.